16 Aralık 2019

|

Yazan:: akdeniz

|

Kategori: : Etkinlikler, Lise

Fen Bilimleri Lise Deney Etkinlikleri – 1. Grup

11. sınıf öğrencilerimizle “Elektrikle Yazı Yapıyorum” deneyi gerçekleştirdik. Deneyde Elektroliz, İyot ve Fenolftalein yazı yazmak için kullanılmıştır. Temel olarak Elektrik kullanılarak yazı yazılmıştır. Elektriksel ve kimyasal olaylardan oluşan iki ayrı bilim dalını birbirine bağlayan elektrokimya ile günlük hayatımızda etkileşime girmediğimiz gün neredeyse yok gibi. Örneğin pille çalışan bir cihazda ihtiyaç duyulan enerji elektrokimyasal tepkimeler sonucu elde edilir. Elektrokimya, elektronların hareket etmesine neden olan kimyasal olayların incelendiği bilim dalıdır. Yükseltgenme-indirgenme tepkimesi olarak bilinen bir tepkimede elektronların hareketi ile elektrik üretilir. Atomun elektron vermesi yükseltgenme, elektron almasıysa indirgenme olarak isimlendirilir. Telefonunuzun şarj olmasını ya da içinize çektiğiniz havadaki oksijenin vücudunuzda kullanılmasını sağlayan şey yükseltgenme ve indirgenme tepkimeleridir. Bu tepkimelerden yararlanılarak elektrikli arabalar, cep telefonu bataryaları, işitme cihazları, dijital saatler gibi pek çok endüstriyel ürün üretilir. Bu etkinlikte yükseltgenme-indirgenme tepkimeleri sonucu oluşan elektrik akımıyla yazı yazıyoruz.

10. Sınıf öğrencilerimizle gerçekleştirdiğimiz “Kalay Adam Elektrolizi” deneyinde oksidasyonun azaltılması üzerine yoğunlaşan ve öğrencilere elektrolitik hücrenin bileşenlerini gösteren bir deneydir. Kalay klorür çözeltisinden bir elektrik akımı geçirerek güzel bir kristal ağacı (Kalay Adam) oluşturduk. Bu hızlı ve basit deney sayesinde oksidasyon indirgenme ilkeleri öğretilmiş ve öğrencilere basit bir elektronik hücre bileşenleri anlatılmıştır. Öğrenciler petri kabında gözleri önünde kalay kristallerinin yetişmesini izlemekten keyif almıştır.

9.sınıf öğrencilerimizle gerçekleştirdiğimiz deneyimizde Basit Elektrik Devresi, Led lamba özelliklerini ve kimyasal reaksiyon enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürmeyi öğrendik. Elektronlar normalde (-) kutuptan (+) kutba doğru akmaya başlar ve bu akım voltajı oluşturur. 3 yada 4 adet limonu bu şekilde birbirlerine bağladığımız zaman Led’i yakmak için yeterli voltajı üretmiş oluruz (yaklaşık 3.5 Volt). Buradan elektrik enerjisini depolanan kimyasal enerjiyi bazı kimyasal reaksiyonlardan geçirerek elde edebileceğimizi anlıyoruz. Eğer ne kadar voltaj ürettiğinizi sayısal olarak ölçmek isterseniz malzemeler arasına dijital voltmetre de eklemelisiniz. İsterseniz bu deneyi patates ile de deneyebilirsiniz.